A jeni zgjuar ndonjëherë dhe nuk keni mundur të lëvizni? Kjo është arsyeja!

1

Paramendoni, në qoftë se ju do të gjendeni në këtë situatë.

Është mesi i natës dhe jeni duke fjetur. Papritmas, jeni zgjuar, por nuk mund të lëvizin. Qepallat e tua nuk do të hapen, dhe ju nuk mund të lëvizin krahët dhe këmbët. Ju nuk mund të lëvizëni madje as gishtat e këmbëve.

Frymëmarrja është e vështirë. Ndjeni sikur diçka është ulur në gjoksin tuaj dhe ju jeni të sigurt se ka një qenie ulur në ju dhe ju bën të ndiheni në këtë mënyrë. Kjo gjendje e frikshme zgjat për disa minuta, por kjo duket si orë të tëra. Gjumi nuk është më çlodhës. Është e tmerrshme.

Kjo mund të duket si një skenë nga një libër horror, por në fkatë kjo është një gjë e vërtetë që iu ndodhë një gupi të njerëzve. Ata nuk kanë asnjë ide se çfarë po ndodh, dhe ata nuk do të jenë në gjendje për të lëvizur.

Është koha për të mësuar më shumë për këtë fenomen.

Këto simptoma rrjedhin nga një dukuri e çuditshme e gjumit e quajtur gjumë paralizë. Ndërsa faktorë të ndryshëm socialë dhe psikologjike mund të ndikojnë në përhapjen e paralizës së gjumit, një studim i vitit 2011 ku morën pjesë 35 studiues me më shumë se 36.000 pjesëmarrës në total. Autorët zbuluan se 7.6% e përvojave të përgjithshme të popullsisë përjetojnë paralizën e gjumit, një rritje për 28.3% e shanceve të përjetimit të gjumit paralizë gjendet tek grupet me rrezik të lartë siq janë studentë të cilët kanë një model të gjumit të parahatshëm si dhe në njerëz me çrregullime mendore, si ankthi dhe depresioni, të cilët kanë një shancë për këtë simptomë prej 31.9%.

Daniel Denis, një kandidat për doktoraturë në Neuro shkencë njohës dhe studiues në projektin e paralizës së gjumit, shpjegon situatën në tërësi:

Kur ju jeni duke përjetuar paralizë gjumi, ju bëheni të vetëdijshëm. Ideja është se mendja juaj zgjohet, por trupi juaj jo.”

 

Por, nëse truri është i zgjuar, pse nuk mund të lëvizin trupin?

Shumë njerëz ndjejnë një prani të dikujt apo ndonjë objekti gjatë kësaj gjendje. Hulumtuesit nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton këtë, por ata kanë disa ide. Njëra është përpjekja e mendjes për të krijuar lëvizjen ajo nuk mund të vërtetë të bëjë këtë.

Një tjetër ide është se amygdala është fajtorë për këtë. Amygdala, është pjesa e trurit përgjegjëse për shkaktimin e frikës, e cila bëhet tepër aktive.

Llojet e ndryshme të gjumit paralizë

Sipas një studimi të gjërë të bërë në vitin 1999, ekzistojnë tri lloje të halucinacioneve që mund të ndodhin gjatë paralizës së gjumit: “Ankth”, “Bezditshëm”, dhe “Përvoja të pazakonta trupore”.

 

Ankth

Njerëzit ndiejn presion intensiv mbi zemrën e tyre dhe ata mendojnë se nuk mund të marrin frymë. Megjithatë, kjo është vetëm një lojë mendore. Ata ndjejnë sikur nuk mund të marrin frymë, dhe kjo ndodhë sepse ata janë të frikësuar.

 

Bezditshëm

Njerëzit që përjetojnë këtë lloj paralize të gjumit ndjejnë prani të diçkaje, frikë, dhe halucinacione vizuale dhe auditore. Autorët e studimit përshkruajnë këtë si një “gjendje hipervigjilente të trurit të mesëm”, e cila mund t’i bëjë njerëzit shumë të vetëdijshëm edhe aktiv edhe në stimujt më të vogla dhe të “shtyjë drejt vlerësimit si kërcënim ose rrezik.”

 

Përvoja të pazakonta trupore

Në këtë gjendje, njerëzit mendojnë se janë duke pasur një përvojë jashtë trupit. Ata ndjehen si ata janë ngritur në ajër apo duke fluturuar nëpër dhomë. Ky lloj i paralizës së gjumit është aq e ndryshme, sepse zona të ndryshme të trurit janë aktive në kohën sa personi është në gjendje të zgjuar.

Parandalim

Parandalimi i paralizës së gjumit është i vështirë. Kjo është për shkak se ajo mund të jetë e trashëguar dhe për shkak se ajo është e lidhur me një sërë çështjeve të tjera të shëndetit dhe gjumit. Megjithatë, ka disa gjëra që mund të ndërmerren për të ndihmuar me këtë problem.

Mos fjetja në shpinë

Hulumtuesit kanë gjetur se duke fjetur në njërin krahë mund të zvogëlojë paraqitjen e paralizës së gjumit.

Fokusi

Nëse një person do të zgjohet dmth kutpj se gjendet në paralizë të gjumit dhe kupton se nuk mund të lëvizë, duhet të përqendrohen në lëvizje e një pjese të vetme të trupit. Mundohuni të lëvizni një gisht apo shputën e këmbës dhe përqëndrohuni në atë. Në moment që ndodhë një lëvizje e muskujve, paraliza është thyer.

Burimi nga: Business Insider

 

Kërko