15 fakte intriguese që nuk i dini për Shtëpinë e Bardhë

POTUS ose Presidenti i Shteteve të Bashkuara zakonisht njihet si personi më i fuqishëm në botë. Shtëpia e Bardhë është shtëpia dhe zyra e POTUS-it dhe ka qenë qendra e qeverisë amerikane dhe këtu janë marrë disa nga vendime më të mëdha në lidhje me politikën globale.

Ja disa nga faktet më interesante për shtëpinë më të rëndësishme në planet.

1. Teddy Roosevelt zyrtarisht e quajti Shtëpinë e Bardhë në vitin 1901

Që nga viti 1811 jozyrtarisht dhe në mënyrë periodike është quajtur Shtëpia e Bardhë, por para vitit 1901 ajo kishte emra të ndryshëm. Herë pas here u quajt Pallati i Presidentit, Fshati Ekzekutiv, Rezidenca Presidenciale dhe Shtëpia e Presidentit. Këto emra shpesh përdoreshin në mënyrë të ndërsjellë. Presidenti Theodore Roosevelt, në vitin 1901, bëri që emri Shtëpia e Bardhë të vulosej edhe zyrtarisht.

2. Presidentët e adhurojnë këtë vend bujar

Shtëpia e Bardhë është një nga shtëpitë më ekskluzive dhe luksoze në Tokë dhe Presidentët nuk janë të trembur nga lëvdimi i saj. Gerald R. Ford e quajti atë “strehimin më të mirë publik që kam parë ndonjëherë”, ndërsa sipas Presidentit Harry S. Truman, ishte një “burg i magjepsur”. Sipas zonjës së parë, Nancy Regan, presidenti i saj, Ronald Regan tha se ishte “një hotel me tetë yje”.

3. Shtëpia e Bardhë ka një binjake në Irlandë

Shtëpia Leinster në Dublin, Irlandë është quajtur si “mini Shtëpia e Bardhë”. Arkitekti irlandez James Hoban, i cili ka projektuar Shtëpinë e Bardhë thuhet se ka marrë idenë për skicat e tij nga Shtëpia Leinster. Ai paraqiti planet e tij të vizatimit për garën e “dizajnimit të vendbanimit presidencial” të mbajtur nga Presidenti George Washington.

Së bashku me këtë, ka edhe një shtëpi private në McLean, Virginia, që është një kopje e saktë e Shtëpisë së Bardhë. Edhe pse është versioni më i vogël, ajo ka Dhomën Lincoln, Dhomën Blu, dhe ngjashmëri të tjera.

4. Krahu Perëndimor fillimisht duhej të ishte i përkohshëm

Krahu Perëndimor nuk ekzistonte deri në 1902 kur Teddy Roosevelt e kishte ndërtuar. Gjashtë fëmijët e Rooseveltit u treguan shumë të vëmendshëm përpara Krahut Perëndimor, presidenti do të punonte nga një dhomë e zgjedhur në katin e dytë ku jetonte edhe familja e parë e SHBA-ve. Ishte fillimisht i njohur si Ndërtesa e Zyrës Ekzekutive, por nuk ishte bashkangjitur në shtëpinë kryesore deri sa Presidenti Taft e udhëzoi atë për ta bërë këtë në vitin 1913 në mënyrë që ai të mund të përfshihej më shumë në operacionet e përditshme.

5. Teoria për sekretin e tuneleve

Sigurisht nuk keni asnjë dyshim se Shtëpia e Bardhë duhet të ketë patjetër tunele. E saktë, Shtëpia e Bardhë ka tunele sekrete nëntokësore. Sipas whitehouse.gov1, ekziston një bunker nën Krahun Lindor që ndodhet rreth gjashtë kate nëntokësore. Besohet se Zyra Ovale ka dy kurthe brenda që të çojnë deri te bunkeri i sigurt. Pas Pearl Harbour, Presidenti Franklin D. Roosevelt kishte ndërtuar një strehë bombe atje me qasje në bodrumin e harkuar të ndërtesës së Thesarit të Shtëpisë së Bardhë. Kjo dhomë e projektuar posaçërisht për presidentin dhe në thelb ishte një kuti prej betoni.

Raportet thanë se nën administrimin e Trumanit në fillim të vitit 1950, filloi puna për Sistemin e Tunelit nëntokësor të Shtëpisë së Bardhë. Gjatë kësaj kohe, për të lidhur krahun perëndimor dhe krahun lindor në strehimoren e bombës, u ndërtua një tunel. Në vitin 1987, u ndërtua një tunel tjetër sekret për të mbrojtur presidentin në rast të një sulmi terrorist.

6. As familja presidenciale nuk ka ushqim falas në Shtëpinë e Bardhë

Ata nuk paguajnë qira, por në fund të çdo muaji, presidenti merr një faturë për shpenzimet ushqimore të tij dhe familjes, gjithashtu me para janë gjëra tjera si tualeti, pastrimi, duke përfshirë pastë dhëmbësh, etj. Të gjitha këto në fund të viti zbriten nga paga e presidentit. Pothuajse si në vendin tonë…

7. Nuk kishte ujë të rrjedhshëm deri në 1833

Para 1833, Shtëpia e Bardhë u privua nga kyqja në rrjedhën e ujit.

8. Le të ketë dritë

Isht periudha e Presidentit Benjamin Harrison, kur Shtëpia e Bardhë u furnizua me energji elektrike për herë të parë pra në vitin 1891. Presidenti Harrison dhe gruaja e tij Caroline ishin aq të frikësuar për të ndezur dhe fikur drita vetë kështu që i lanë dritat gjithë natën ndezë, pastaj ata morën punëtorë që të ndeznin dritat për ta.

Në vitin 1979, Presidenti Carter instaloi panele diellore për herë të parë mbi Krahun Perëndimor. Vetëm në vitin 2003, Presidenti Bush u funrizua me energji elektrike nga paneli diellor dhe në vitin 2014 Presidenti Obama bëri instalimin e paneleve djellore mbi pjesën kryesore të shtëpisë.

9. Filmi i parë u bë në Shtëpinë e Bardhë

Filmi i parë që do të shfaqet në Shtëpinë e Bardhë ishte “Lindja e një kombi” të DW Griffith nga Presidenti Woodrow Wilson në vitin 1915. Lindja e një kombi ishte një film historik në atë kohë i përshtatur nga Clansmen me tone alarmante raciste.

10. Shtëpia e Bardhë ka qenë gjithashtu shtëpi e disa llojeve të kafshëve

Është e vërtetë se Shtëpia e Bardhë ka qenë shtëpia e disa llojeve të kafshëve. Presidenti Hoover kishte dy gator që kishin shetisnin të lirë në shtëpi. Presidenti Xheferson i la zogjët e tij të fluturojnë rreth shtëpisë. Presidenti John Q. Adams kishte një gator dhe e mbajti atë në një banjo në katin e sipërm.

Shtëpia e Bardhë ka qenë shtëpi e gjarpërinjve, maceve, ariut, luanit dhe shumë më tepër.

11. U përshtat edhe për karrige me rrota në vitin 1933

Shtëpia e Bardhë nuk ishte gjithmonë vend miqësor me karriget me rrota derisa FDR mori detyrën. Ishte në vitin 1933, kur dizajni u riformua për të përfshirë rampa dhe ashensorë në shtëpi. Presidenti gjithashtu përfshiu një pishinë të ngrohët për terapinë e tij polio.

12. Shtëpia e e fantazmave

Ka pasur histori që në Shtëpinë e Bardhë ka fantazma. Sipas legjendës drithëruese, shpirti i Abraham Lincoln vazhdon të endet në Shtëpinë e Bardhë dhe disa histori janë ndërtuar rreth kësaj. Gjatë viteve, shumë banorë dhe mysafirë kanë pohuar të jenë dëshmitarë të fantazmës së Presidentit të ndjerë.

Një nga historitë më të famshme është ajo e Kryeministrit britanik Winston Churchill, kur ai hasi në fantazmën e Lincoln që dilte nga vaskë pranë oxhakut. Ai nuk pranoi të qëndronte përsëri në dhomën e Lincoln-it. Mary Eben, sekretarja personale e Eleanor Roosevelt besohet të ketë parë Lincolnin të ulur në shtratin e tij me çizmet e tij, ajo vraponte duke bërtitur nga dhoma e gjumit.

13. Tom Hanks dhuroi tre aparat të kafesë për Shtëpinë e Bardhë

Aktori i dy çmimeve Oskar, Tom Hanks vizitoi Shtëpinë e Bardhë në vitin 2004 dhe vuri re mungesën e aparatit të kafesë në sallën e konferencave për gazetarë. Ai bleu një aparat të kafes Espreso për dhomën e konferencave dhe vizitoi përsëri atë më 2010, kur ai e përmirësoi atë në një model të ri dhe luksoz. Pastaj prap në mars të vitit 2017 dërgoi një tjetër aparat kafeje në vlerë 1700 dollarë për sallën e konferencave.

14. Bodrumi është si një qendër e vogë tregtare

Bodrumi i Shtëpisë së Bardhë është në thelb një qendër tregtare nëntokësore me një dyqan lulesh, një zdrukthëtar, një zyrë dentisti dhe shumë më tepër, gjithashtu edhe një fushë e lojës Bownling që u shtua nga Nixon më 1969.

15. Një numër i panjohur i personelit të sigurisë

Askush nuk e di numrin e saktë të agjentëve të shërbimit sekret që mbrojnë Shtëpinë e Bardhë. Shtëpia e Bardhë ka karakteristikat më të larta të sigurisë. Shërbimi Numri i agjentëve është sekret dhe nuk ndahet me publikun dhe shumica e detajeve rreth karakteristikave të sigurisë janë të panjohura ose thjesht spekulime. Ajo ka 147 dritare anti-plumb dhe një divizion të plotë SWAT në çati sa herë që presidenti shkon dikund. Snipers janë gjithmonë të pranishëm në çati dhe Shtëpinë e Bardhë që thuhet se kanë aftësinë për të rrëzuar një aeroplan.

Kërko